Denne tekst er tidligere bragt i Danske Ølentusiasters medlemsblad ØlentusiasteN i min klumme under emnet “Det hippeste af det hippe”.
Det hippeste af det hippe er stadig en ting på trods af Coronavirussens hærgen. Interessant er det jo så at vide om det at vi mest drikker vores øl indenfor hjemmets fire vægge ændrer på hvilke øl vi vælger. Altså med andre ord: Hvilke øl er det hipt at drikke hjemme?
Det kan selvfølgelig være en udfordring at finde valide tal for hvordan vores ølforbrug er påvirket af Corona, men i USA er der lavet undersøgelser af hvilke ølstile der går frem i salg og hvilke der går tilbage i 2020. Samme undersøgelser findes desværre ikke i øjeblikket i Danmark.
Frem og tilbage
Hvad er det så for nogle øl der er populære i en tid med Coronarestriktioner? Skal man tro på undersøgelsen fra det amerikanske markedsundersøgelsesfirma IRL, så har salget af craft beer i supermarkeder og detailbutikker i USA ændret sig på følgende måde i 2020:
Fire stilarter er gået tilbage. Det er barley wine (-25%), ESB (-14%), saison/farmhouse (-7%) og dark ales (-3%). Det er i sig selv ikke overvældende, men det skal jo ses i lyset af at ølsalget på barer, brewpubs og restauranter i væsentlig grad er flytte over til supermarkederne. Det samlede ølsalg har i perioden oplevet en stigning i supermarkeder og detailbutikker. Den samme udvikling er nok svær at undersøge i Danmark, da supermarkederne ikke i samme grad har omfavnet craft beer herhjemme.
Modsat de fire stilarter der er gået tilbage, så oplever en lang række forskellige stilarter fremgang i salget. Mest markant er fremgangen for IPA (alle typer) med en salgsfremgang på 21%, belgisk ale med et plus på 23% og til sidst højdespringeren, som er øl med en lav alkoholprocent eller sessionbeers om man vil, med en salgsfremgang på 35%.
En ting der dog er markant i undersøgelsen er at de sure øl slette ikke har fået plads. Om det er, fordi de slet ikke sælges i supermarkeder eller detailbutikker i USA tror jeg næppe. Det er nok snarere et spørgsmål om at de har for lille en andel til at kunne gøre sig gældende i undersøgelsen.

Danske tilstande
Når man kigger på den amerikanske undersøgelse er det jo helt rimeligt at spørge sig selv om alkohol-lette øl, belgiske ales og IPA’er også er de mest vækstende kategorier i det danske ølsalg.
Flere supermarkedskæder i Danmark har i det forgangne år givet mere hyldeplads til craft beer, som jo er fokus i den amerikanske undersøgelse. Om det har givet et samlet øget salg til de stilarter der præsenteres skal jeg lade være usagt, men det gør jo i hvert fald at craft beer bliver synligt og umiddelbart tilgængeligt for endnu flere mennesker.
Andelen af belgiske ales er ikke umiddelbart stigende på det danske marked. IPA og alkoholsvage øl er derimod i stadig fremgang. IPA’erne har i flere år gået deres sejrsgang hos de hippe bryggerier med et internationalt sigte, men det virker til at flere og flere af de mindre danske bryghuse har fået øjnene op for at man ikke behøver at bo – og drikke sine øl – inden for bygrænsen i København for at sætte pris på en god humlejuice. Mangt et mindre bryghus kaster sig i hvert ud i at brygge deres – mere eller mindre vellykkede – udgaver af New England IPA og andre moderne humlede øltyper.
Køreøl
Køreøl er måske ikke det mest velvalgte navn til de alkoholsvage øl på markedet, men givet at flere og flere bryghuse kaster sig ud i at lave frokostøl, løbeøl, Don’t Worry og hvad de alkoholsvage øl nu ellers hedder, er det altså blevet noget mere velsmagende at være den der skal køre hjem efter en festlig aften. De alkoholfri og alkoholsvage øl oplever også i Danmark en voldsom salgsfremgang i disse år. Denne fremgang bliver i øvrigt ikke mindre af at god del af ølelskerne praktiserer ‘Hvid januar’ eller #dryjanuary som det hedder på diverse sociale medier.
Hipt eller bare naturlig udvikling
Der er ingen tvivl om at IPA er den mest populære ølstil blandt ølentusiaster, men den er også hip. En IPA er måske nok ikke længere “bare” en IPA. I dag er der alle mulige (og nogen vil også sige umulige) understilarter. Et hvert bryggeri med trang til at være hipt skal brygge en nærmest endeløs række af nye IPA’er hele tiden og samtidig skal de gerne være i stand til at finde på noget de andre hippe bryggerier ikke har fundet på.
En modtrend til alle de nye IPA’er er et øget fokus på klassikere som f.eks. West Coast IPA’er hos nogle bryggerier. Det det synes at være populært hos mange øldrikkere i øjeblikket.
Hvor det ender i fremtiden er svært at spå om, men en ting er helt sikkert. Bryggere er et yderst opfindsomt folkefærd, der godt kan lide at flytte grænser.
————————
Følg også gerne med i mine – og vores – bedrifter ovre på beerbloggers.dk. drinkabeer.dk