Hard seltzer – Kejserens Nye Klæ’r?

Denne tekst er tidligere bragt i Danske Ølentusiasters medlemsblad ØlentusiasteN i min klumme under emnet “Det hippeste af det hippe”.


Hvad er efterhånden det hippeste af det hippe i ølverdenen? De hazy IPA’er med alle mulige nye brygtekniske tiltag eller frugtsmoothie-sours med nærmest ustyrlige mængder tilsat frugt? Over de seneste år er en trend i den amerikanske craft beer verden begyndt at bevæge sig mod Europa. Mere præcist hard seltzers.

Hvad er hard seltzer så og har de overhovedet en plads i øllets verden?

Det ser ud til at flere og flere bryggere på vores egen side af Atlanterhavet siger ja til at give hard seltzer en plads. For at vi alle ved hvad vi snakker om må vi hellere lige få på plads hvad hard seltzer er.

Danskvand med alkohol og frugtsmag

Skåret helt ind til benet er hard seltzer danskvand, hvor der er tilsat alkohol, for eksempel vodka, og smag i form af frugt. Hard seltzer er altså på en eller anden måde i båd med diverse alkopops, som har været i handlen i en årrække.

Hard seltzers er allerede blevet en stor ting for flere velrenommerede amerikanske bryggerier og man kan vel egentlig ikke fortænke dem i at gå den vej, hvis det kan bringe flere kunder i forretningen.

Frugtdrik eller ægte craft

Ingen tvivl om at hard seltzers er noget de store drikkevareproducenter ser muligheder i. Inden for de seneste måneder er Coop Danmark f.eks. begyndt at forhandle hard seltzers fra Shaker og Sommersby.

Danske bryggerier som Mikkeller og Amager Bryghus er også hoppet med på bølgen og har sendt deres egne eksemplarer i handlen. Et internationalt bryggeri med dansk islæt, Evil Twin NYC, har endda sendt det de kalder for pastry seltzers på gaden.

Som navnet antyder er pastry seltzer en hard seltzer med ekstra meget tilsat frugt, som giver en næsten smoothieagtig fornemmelse, når det drikkes. Samtidig kan der også være tilsat andre smagsgivere end frugt. Oplevelserne og ideerne er mange.

Pastry seltzer fra Evil Twin NYC

Blive eller forsvinde

For at kunne udtale mig om hard seltzers og deres plads i øllets verden har jeg selvfølgelig været nødt til at ofre mig og smage på forskellige udgaver. Jeg har prøvet både supermarkedsudgaverne og pastry seltzers for at opleve hvad de forskellige typer har at byde på. 

Jeg lagde ud med at prøve supermarkedsudgaverne af hard seltzer fra Somersby og Shaker. Begge var oplevelsen af danskvand med en skarp sprittet vodkanote og smagen af kunstige frugtsmagstilsætninger. Den ene kunne måske drikkes med rigeligt med isterninger på en varm sommerdag, mens den anden var decideret sprittet og skarp i smagen.

Skulle jeg blive tilbudt en af de to ville jeg faktisk hellere bede om et glas danskvand! Derimod har jeg også smagt på pastry seltzer fra Evil Twin NYC. Her var der faktisk tale om en helstøbt smagsoplevelse med massere af frugt og en mundfylde som mange øl vil være misundelig på. Oplevelsen var i den grad båret af den markante frugttilsætning og der var ikke skyggen af sprittet smag i pastry seltzeren.

Selvom pastry seltzeren fra Evil Twin NYC absolut var værd at drikke, vil jeg tillade mig at stille spørgsmålet om hvad ølverdenen skal bruge hard seltzeren til. Faktisk vil jeg med en omskrivning gå drengen, der afslører bluffet i Kejserens nye Klæ’r, i bedene og sige: Men det er jo ikke øl!

Somersby hard seltzer med mango og passionsfrugt

Spring over

Jeg har som sagt smagt på en række hard seltzers og diskuteret dem med flere i den danske ølverden. Alle steder er min oplevelse at ingen faktisk rigtigt kan se eller fortælle hvad det er vi skal med hard seltzer. Det kan godt være at hard seltzer er hypede og måske også hippe i USA, men jeg kan simpelthen ikke se hvad deres plads er i øllets verden.

Hard seltzers må gerne være derude for dem der har lyst til at drikke dem, men de skal bare ikke markedsføres i sammenhæng med øl, da det intet som helst har med øl at gøre. Hører du at hard seltzers er det hippeste af det hippe har du det ikke fra mig. Ønsker du at smage og danne dig din egen mening, så gør det endeligt. Skal noget kritiseres er det trods alt bedst at kunne gøre på et oplyst grundlag.

Ud fra de erfaringer jeg har gjort mig, vil jeg sige at pastry selzers i Evil Twin NYCs udgave godt kan drikkes og helt sikkert vil have tilhængere i det segment der ikke kan lide øl, men jeg har meget svært ved at se hvorfor de skal presses ind i en fortælling om øl og craft beer bryggerier.

En meget skarp og sprittet hard seltzer fra Shaker

————————

Følg også gerne med i mine – og vores – bedrifter ovre på beerbloggers.dk. Lyt til podcasten Ord Om Øl, som jeg laver sammen med Ousen om øl.


Du kan få fingre i mange lækre øl på drinkabeer.dk drinkabeer.dk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s