Lervig – en aften i godt selskab

This blog post is in Danish since the Lervig tasting session was a Danish thing. Use Google Translate if you want to read it – thanks for understanding.

———————-

Den 23. januar drog jeg fra Silkeborg mod Hotel Shaumburg i Holstebro, hvor Danske Ølentusiasters lokalafdeling havde lokket Lervigs danske direktør Anders Kleinstrup til at komme og fortælle om bryggeriet og deres øl. Anders Kleinstrup fortalt med stor passion om bryggeriet, hvor han har arbejdet, som direktør i en årrække. Det var tydeligt for tilhørerne at Anders brænder for det projekt han er en del af og at han har mange ideer og tanker om hvor Lervig skal bevæge sig hen i fremtiden. Den godt tre timer lange fortælling om Lervig og deres øl blev ledsaget af intet mindre en ti smagsprøver på bryggeriets øl.

De første tre øl vi smagte var:

Første smagsprøve var No Worries, som en moderne alkoholfri IPA på 0,5%. No worries havde en behagelig aroma af humle og korn. Smagen var med behagelige humlenoter, noget bitterhed, søde indslag og en note af brød. En velsmagende alkoholfri øl, selvomden var en anelse tyndbenet i mundfylden.

Den anden øl vi smagte var core-range-øllen Lucky Jack, en meget let drikkelig pale ale med en aroma af citrusfrugter, hyldeblomst og lidt fersken. Smagen var præget af grapefrugt,appelsin, hyldeblomst, malt/brød og en let bitterhed. En yderst behagelig øl – kunne være en slå-græs-øl i den kommende sommer!

Tredje øl i rækken var den frisktappede Easy – en dobbelt tørhumlet pale ale på 4,5%. Easy giver fuld gas på Citrahumle med aroma af tropiske frugter, blomster og citrus. Smagen bærer præg af ananas, mango, andre tropiske frugter og citrus. En blød og behagelig øl.

De tre første smagprøver var et meget godt billede på hvilket projekt Lervig har gang i i øjeblikket. Der er fart over feltet med åbninger af egne værtshuse i Bergen og i hjembyen Stavanger og snart kommer der også en brewpub med barrel room og plads til eksperimenter i Stavanger. Brewpubben skal efter planen brygge ca. 50.000 liter øl om året. Farten ses også i antallet af nye øl der bliver lanceret. I 2019 blev der sendt 39 nye øl på markedet og ligeså mange samarbejdsbryg!

Siden 2016 har der været et øget fokus på designet af Lervigs produkter, efter at bryggeriet ansatte sin egen designer – nemlig danske Nanna Guldbæk, som er ansvarlig for det nye look, som efterhånden er blevet indfaset på alle øl.

Selv om der kommer mange nye øl hvert år, så fortalte Anders Kleinstrup også, at der altid er ca. 20 lagerførte produkter på bryggeriet, da der er enkelte markeder der kræver en stadig forsyning af enkelte Lervigøl. For eksempel sendes der betragtelige mængder Lucky Jack til det italienske marked.

De næste fire ølvi smagte var også i den humlede afdeling:

Tasty Juice var aftenens fjerde øl. Tasty Juice er lidt af en Lervig klassiker – en dobbelt tørhumlet IPA på 6,0% med en aroma af tropiske frugter, citrus og humle. Smagen er humlet med frugtige indslag af citrus og ananas med en underliggende frugtig sødme. En velsmagende øl i ny design.

Femte øl var igen helt frisktappet. Det er IPA’en Supersonic, som mange sikkert kender i den oprindelige hvide dåse med lysegrønne striber. At Supersonic var frisktappet gav fuld smæk på aromaerne af mango, grapefrugt, ananas og fyrenåle. Smagen var af humle, modne tropiske frugter, grapefrugt og en god sødme. En blød og smooth øl med høje nydefaktor.

Øl nummer seks var den relativit nye glutenfrie dobbelt tørhumle IPA It’s not me, It’s you, som er brygget i samarbejde med Verdant. Det er uden tvivl en af de bedste glutenfrie øl jeg har smagt. Aromaen var frugtigog sød med massere af ananas. Smagen var præget af citrusfrugter, tropiske frugter og en ret velafbalanceret sødme.

Syvende øl på aftenen var den lidt finurlige Orange Velvet. En IPA med mango, lime, lactose og vanilje – vel nærmest en milkshake IPA? Aromaen var tung af vanilje og med appelsin og noget der mindede om mælk…? Smagen var som vaniljesukker og koldskål. Efter min smag en øl med for meget vanilje og laktose, hvis den skulle være rigtigt god.

Herefter skiftede smagningen gear. De fleste deltager var efterhånde i lettere løftet stemning og snakken flød lystigt. Anders Kleinstrup svarede på mange spørgsmål fra forsamlingen og sende de sidste tre øl i omløb på samme tid.

De sidste tre øl var:

En vellagret øl med et par år på bagen blev hevet frem som nummer syv, da Anders Kleinstrup kunne fortælle at aftens udgave af Konrad Stout på 10,4% var en han havde fundet frem fra lagret, så vi kunne få lov at smage den med en noget nær optimal alder. Aromaen var af portvin, sherry, chokolade, tørret frugt og kaffe. Smagen ligeledes af portvin og sherry med indslag af rom, chokolade, malt, soyasovs og lakrids – en dejlig øl!

Niende og næstsidste øl var den relativt nye Pastry stout Toasted Maple Stout på 12,0% med en tung aroma af ahornsirup, noget kaffe, vanilje og chokolade. Smagen var igen præget af ahornsirup med sødme, brændt karamel, mørk chokolade og nødder som behagelige indslag – igen en ualmindeligt dejlig øl!

Aftenens sidste øl var den altid dejlige 3 Bean Stout med vanilje-, tonka- og kakaobønner – igen en øl på 12,0%. Aromaen er tydeligt præget af tonka bønner og kakao – nærmest overvældende tonka! Smagen er igen præget af tonkabønnen, men nu er det mere kanelnoterne end vaniljenoterne der ligger forrest. Bagved disse smage kommer behagelige indspark af kakao, vanilje og kaffe. En virkelig vellavet øl, som formår at balancere i de heftige tilsætninger fra de tre bønner.

De tre sorte øl satte et flot punktum på en ualmindeligt god aften i godt selskab med direktør Anders Kleinstrup fra Lervig Aktiebryggeri. Fortællingerne var gode, øllene det samme og man sad med en fornemmelse af at Anders Kleinstrup havde forsamlingen, på Hotel Schaumburg i Holstebro, i sin hule hånd. Tak til Danske Ølentusiasters lokalafdeling i Holstebro for at skabe dette arrangement. Det var i den grad værd at køre efter.

Slutteligt får I lige et billede af alle aftenens øl startende fra højre mod venstre:

Som en bonus kommer her et billede af mig selv og Anders Kleinstrup fra Lervig:

2 thoughts on “Lervig – en aften i godt selskab

  1. Tak for opsummeringen Niels Kristian – det var en super aften og helt enig Anders var meget inspirerende og det er tydeligt, at han brænder for sagen.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s