Beer Blog Awards 2019 – Årets udenlandske bryggeri

This blog post is in Danish since Beer Blog Awards is a Danish thing. Use Google Translate if you want to read it – thanks for understanding.

————————-

Nu er det igen blevet den tid på året hvor diverse kåringer stikker hovedet frem. Jeg har igen i år taget udfordringen op og kastet mig ind i Danish Beer Blog Awards 2019. Første kategori er årets udenlandske bryggeri 2019.

Årets udenlandske bryggeri er igen i år en svær størrelse, da der stadigvæk er ufatteligt mange lækre øl at vælge imellem. Rækken af udenlandske bryggerier der har gjort det fremragende er ret lang. Mange af dem jeg tidligere har omtalt kan stadigvæk være med og så er der – heldigvis – kommet mange flere til. I rækken af dem jeg kommer til at omtale vil der sikkert også være værdige kandidater jeg har glemt eller overset, men her er mine tanker om årets udenlandske bryggeri 2019.

Oplevelserne med udenlandske øl har været mange i et år, hvor jeg har været på en ferie i udlandet, som inkluderede diverse øloplevelser og desuden deltaget i Mikkeller HQs MBCC’19, Danske Ølentusiasters Ølfestival, Beers Behind Bars og den fantastiske nye århusianske ølfestival Rowdy Hops. Rækken af lækre udenlandske øl er ikke blevet kortere af alle disse oplevelser, men jeg vil alligevel nøjes med at fremhæve de bryggerier der har gjort størst indtryk

Rowdy Hops i Ridehuset i Aarhus den 1. november 2019

På Mikkellers ølfestival MBCC’19 stiftede jeg for første gang bekendtskab med øl fra amerikanske 3 Sons Brewing Co. som i den grad gjorde indtryk som noget der skal dykkes dybere ned i. Samme sted smagte jeg også øl fra ligeledes amerikanske Speciation Artisan Ales, som også gjorde et meget velsmagende indtryk med deres syrlige frugtøl. En anden og ualmindeligt velsmagende oplevelse på MBCC’19 var Superstition Meaderys frugtmjød, som virkelig fik mine øjene op for denne til tider overordentligt velsmagende drik. Det er dog ikke blandt bryggerierne på MBCC’19 at årets udenlandske bryggeri skal findes.

MBCC’19

Hvor jeg sidste år kiggede over på den anden side af Atlanterhavet for at finde årets udenlandske bryggeri, så er jeg i år rykket tilbage til Europa. På min ølrejse i sommer kom jeg blandt andet forbi Põhjala Brewery i Tallinn, Estland. Põhjala brygger noget virkeligt velsmagende øl – især det sorte og det fadlagrede i deres Cellar-Series – som du bør unde dig selv, hvis du får muligheden for at smage det. De løber dog ikke med æren, men skal have ærefuld omtale. Det samme skal to bryggerier, som jeg er kommet til at kende gennem Niels fra Flâneur Liquids. Det er hollandske Brouwerij de Moersleutel, der laver en række nærmest absurd lækre sorte øl og flere virkeligt lækre fadlagrede (og enkelte dobbeltfadlagrede) øl. Det andet er ungarske Mad Scientist, som har overrasket mig positivt med både deres øl og deres forskellige frugtmjød.

Põhjalas bryggeri og taproom i Tallinn, Estland

Vinderen af årets udenlanske bryggeri kan takke René fra Malt og humle for at jeg overhovedet blev opmærksom på dem. På DØEs ølfestival fulgtes jeg med René og med Anders fra Ousen om øl. René havde lavet en meget velbegrundet liste med bryggerier han gerne ville omkring og et af dem var fransk. Lige først må jeg da indrømme at jeg var en smule skeptisk, men da vi først kom hen til standen og fik smagt på forskellige syrlige øl med frugt og imperial stouts med forskellige overraskende tilsætninger – alle af meget høj kvalitet – var jeg omvendt. Frugttilsætninger i både syrlige og sorte øl var ekstremt velafstemte og gjorde øllene til små mesterværker hver især.
Den mest overraskende øl jeg smagte hos franske La Débauche var Thai Cargo – en imperial risstout med gurkemeje, citrongræs, grøn chili, galanga, kokos og lime. På papiret en øl der ikke skulle fungere, men La Débauche formår at balancere deres tilsætninger på en måde hvor det hele bare går op i en højere enhed.

Den formidable øl Thai Cargo fra La Débauche

La Débauche er altså årets udenlandske bryggeri 2019 og fortjener helt sikkert et nærmere bekendskab i fremtiden. Bryggeriet har desværre ingen dansk importør, men opfordringen er hermed givet videre.

Tryk her og find flere kåringer #BeerBlogAwards2019

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s